NOTÍCIES
Igualada tindrà el seu propi Repair Cafè
Què es fa amb la torradora que no funciona? La bicicleta que té la roda frenada? Llençar-ho? Ni pensar-ho!
El pròxim divendres 28 de juny de 2024, Espai Malla organitza el primer Repair Cafè d’Igualada.
20 juny, 2024
El divendres 28 de juny, a l’Ateneu Igualadí, carrer de Sant Pau 9, es durà a terme un esdeveniment dedicat a la reparació. A les 17:00 hores un grup de reparadors voluntaris us ajudaran a reparar els vostres objectes danyats gratuïtament. També hi haurà eines i materials de reparació disponibles. Les persones registrades a Repair Café Igualada portaran de casa els seus objectes espatllats o trencats: torradores, llums, assecadors de cabell, bicicletes, joguines, mobles… tot el que està trencat serà benvingut. Allà seran elles mateixes les que es posaran en la labor, assistides pels voluntaris. Donaran, així, una segona oportunitat als objectes trencats!
Si fa unes setmanes Espai Malla presentava Precious Plastic, una iniciativa de reciclatge i economia circular, ara promou la reparació de productes. Amb aquesta activitat es té dos objectius: un és la necessitat de reduir la muntanya de deixalles. “És una necessitat”, opina Xavier Vives “ llencem massa coses a les escombraries. Fins i tot coses amb desperfectes menors i que podrien tenir una nova oportunitat després d’una simple reparació. Lamentablement, la cultura de la reparació no està molt arrelada a la societat. Reparar és millor que reciclar.”
L’altre objectiu esà molt lligat amb els objectius d’Espai Malla que és desenvolupar les capacitats i l’actitud del ciutadà vers la tecnologia; obrir els aparells, desmuntar-los i entendre com funcionen, és la millor manera de perdre la por, empoderar-se i agafar el control de la tecnologia que ens envolta. “La sensació de satisfacció que hom té després de reparar un objecte és gairebé addictiva”, diu Vives.
Amb Repair Café es vol també establir contacte amb les persones, per descobrir la gent de talent i habilitats pràctiques que ens envolta. Afegeix Vives: “Quan repares una bicicleta, un reproductor de CD, al costat d’una veïna a qui fins llavors no coneixies, la veuràs de manera diferent la propera vegada que te la trobis pel carrer. Reparar connecta la gent i les coses i del consumidor en fa contribuïdor”.
Vives assenyala que la reparació significa independència de les tecnològiques i permet estalviar diners, recursos, contribueix a la reducció de les emissions de CO2 i, sobre tot, aporta creativitat i omple d’orgull al qui ha recuperat l’objecte.
Fundació Repair Cafè
El concepte de Repair Café va néixer a Amsterdam (Holanda) i és una iniciativa de Martine Postma, que s’exercia com a periodista i publicista. El 2010, va fundar la Fundació Repair Cafe (veure Repaircafe.org/es), l’objectiu de la qual és brindar suport a grups locals de tot el món que vulguin organitzar el seu propi Repair Cafè. La fundació també recolza el Repair Cafè Igualada.
Espai Malla vol organitzar regularment un Repair Cafè a Igualada. Espereu aviat més informació sobre la data i el lloc dels propers esdeveniments.
Aquesta iniciativa té el suport de la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal de l’Anoia i l’Ajuntament d’Igualada.