Tertúlia plural sobre la situació política i social a Catalunya amb Antoni Dalmau, Fina Castells, Mireia Rubio i Xavier Badia
L’ICIP, l’Ateneu Igualadí i la delegació del Col·legi d’Advocats de Barcelona a Igualada organitzen l’acte “Diàlegs difícils: com parlar del Procés sense fer-nos mal” amb quatre persones amb perspectives diferents sobre la situació política i social de Catalunya, amb l’objectiu de fer un exercici col·lectiu de promoció del diàleg i la construcció de ponts d’entesa en un context de creixent polarització.
L’acte tindrà lloc el dimecres 11 de desembre, a les 20:00h, a l’Ateneu Igualadí.
El terme polarització està avui en dia al centre del debat públic perquè és un fenomen estès a molts països. Una dinàmica que esdevé nociva quan es basteixen veritats absolutes, quan es nega l’espai per al dubte, es redueix la complexitat a visions binàries i s’estableix una línia divisòria entre “nosaltres” i “ells”.
Catalunya no s’escapa d’aquesta dinàmica, immersa en un conflicte de gran complexitat que ha derivat en una polarització social i política amb forts components viscerals, on proliferen posicions maximalistes, desapareix la curiositat per entendre les opinions contràries, el llenguatge adopta termes bèl·lics i desapareix l’autocrítica.
En aquest context, l’ICIP (Institut Català Internacional per la Pau) ha engegat una línia de treball de promoció del diàleg social i polític basada en la CURA: Curiositat per entendre postures diferents, Respecte a les persones independentment de les seves idees, i Autocrítica perquè ningú no té la veritat absoluta.
Amb aquesta voluntat s’emmarca l’acte “Diàlegs difícils: com parlar del Procés sense fer-nos mal”, coorganitzat amb l’Ateneu Igualadí i la delegació del Col·legi d’Advocats de Barcelona a Igualada, que tindrà lloc el dimecres 11 de desembre, a les 20:00h, a la seu de l’Ateneu. L’acte pretén establir un diàleg franc i augmentar l’empatia i l’enteniment entre persones amb perspectives polítiques diferents: l’escriptor Antoni Dalmau; la mestra Fina Castells; la periodista i escriptora Mireia Rubio; i el professor jubilat Xavier Badia.
En el marc d’aquesta línia de treball, l’ICIP ha publicat el monogràfic especial de la revista Per la Pau “Diàleg en societats polaritzades”, que vol aportar conceptes, pràctiques i reflexions que ens ajudin a identificar els elements clau de la polarització, els perills que suposa per a la democràcia i com podem fer front al repte de promoure el diàleg en aquestes situacions.